Μαλδίβες

Κατηγορία: Ασία

Ήλιος, άμμος και θάλασσα, χίλια νησιά «Ροβινσώνες Κρούσοι», μεγάλες λιμνοθάλασσες με διαφορετικά βάθη και απεριόριστες αποχρώσεις του μπλε και του τιρκουάζ, εκθαμβωτικοί υποβρύχιοι κοραλλένιοι κήποι ένας ιδανικός φυσικός συνδυασμός για τον ιδανικό προορισμό τροπικών διακοπών. Μια αλυσίδα με μαργαριτάρια που απλώνεται στον βαθύ γαλάζιο Ινδικό Ωκεανό. Με την πρώτη ματιά που ρίχνετε σ’ αυτό το συναρπαστικό σύμπλεγμα κοραλλιογενών νησιών, επιβεβαιώνεται η άποψη ότι έχει δύο μοναδικά χαρακτηριστικά. Όχι μόνο περιλαμβάνει τα πιο όμορφα εξωτικά νησιά, αλλά το 99% των 90.000 τ.χλμ. της καλύπτεται από θάλασσα.

Μάλε

Το Male θεωρείται σίγουρα μια από τις μικρότερες σε φυσικό μέγεθος πρωτεύουσες στον κόσμο. Το 1/3 του πληθυσμού της χώρας κατοικούν στο Male είναι μια πόλη με ψηλά κτίρια και πλακόστρωτους δρόμους.
Οι κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται σε μια περιοχή, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι είναι γεμάτοι με καταστήματα και γραφεία. Στην περιοχή που στεγαζόταν το παλιό παζάρι, όπου φιλοξενείται ακόμα το κέντρο του λιανικού και χονδρικού εμπορείου της χώρας, τα δρομάκια είναι τόσο στενά ώστε κι ένα μόνο όχημα είναι δύσκολο να κινηθεί, ιδίως μέσα από τα πλήθη των ανθρώπων. Το Male δεν έχει καθόλου παραλίες – αντιθέτως, περιβάλλεται από θαλάσσια τείχη. Πάντως, μία πρόσφατα δημιουργηθείσα τεχνητή παραλία και η γειτονική προκυμαία που εκτείνεται κατά μήκος του λιμανιού νοτιοδυτικά του νησιού, εξασφαλίζουν μια ευχάριστη διαδρομή για τζόκιγκ, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τα βράδια όταν πέφτει η ζέστη. Το Male εξακολουθεί να είναι σχετικά πράσινο και ευχάριστο. Οι δρόμοι στις οικιστικές περιοχές καλύπτονται από δένδρα, που κατά τόπους σχηματίζουν ένα υπερυψωμένο τόξο. Αρκετοί κύριοι δρόμοι περιστοιχίζονται από μεγάλα δένδρα που εξασφαλίζουν σκιά και από τις δυο πλευρές.

Ακόμα και μια βόλτα με τα πόδια, σας προσφέρει ενδιαφέροντα θεάματα και σημεία για ν΄ απαθανατίσετε με τη φωτογραφική μηχανή σας, όπως είναι η ιχθυαγορά και η τοπική αγορά στο βόρειο παραθαλάσσιο τμήμα, το καινούριο λιμάνι στη νοτιοδυτική γωνία και το 400 ετών παλαιό τζαμί της Παρασκευής κ.α. Μια βόλτα στις οικιστικές περιοχές ή στους δρόμους με την αγοραστική κίνηση, σας βοηθά να αντιληφθείτε κάποια πράγματα σχετικά με τη ζωή και τις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της πρωτεύουσας. Ή απλώς καθίστε και χαλαρώστε σ΄ένα από τα μικρά πάρκα που είναι διάσπαρτα στην πρωτεύουσα και παρατηρείστε απλώς το ρυθμό της ζωής. Ίσως εκπλαγείτε με τον μεγάλο αριθμό μηχανοκίνητων οχημάτων στο Male. Αν το προτιμάτε, μπορείτε να γυρίσετε την πόλη με ταξί. Υπάρχουν πολλά κέντρα ταξί που λειτουργούν με αρκετά άνετα και καλοδιατηρημένα οχήματα. Οι μέγιστες τιμές χρέωσης είναι καθορισμένες από την κυβέρνηση• η βασική χρέωση για μια μονή διαδρομή, για 4 άτομα ή λιγότερα, από ένα σημείο σ’ ένα άλλο είναι MRF 15.00, αν έχετε αποσκευές στο πορτ-μπαγκάζ χρεώνεστε MRF 5.00 ανά βαλίτσα, η βασική χρέωση αυξάνεται στα MRF 20.00 από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 06:00 το πρωί, και οι ναυλώσεις κοστίζουν MRF 85.00 ανά ώρα.

Ατόλεις

1190 νησιά απλώνονται σε 26 ατόλεις, δακτυλιοειδείς κοραλλένιοι σχηματισμοί εσωκλείουν μια λιμνοθάλασσα, γεγονός που δίνει στις Μαλβίδες μια μοναδική όψη παραδείσου. Εκτείνονται σε περίπου 820 χλμ. από Βόρεια προς Νότια, 130 χλμ. στο πλατύτερο σημείο και δεν υπερβαίνουν σε μήκος τα 45 μίλια ή ένα ύψος 6 ποδών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Περίπου 200 νησιά κατοικούνται, στα υπόλοιπα περιλαμβάνονται τα 87 τουριστικά θέρετρα και ακατοίκητα νησιά, μερικά εκ των οποίων χρησιμεύουν για την ξήρανση ψαριών ή άλλες γεωργικές ασχολίες. Η πρωτεύουσα Male, έδρα της κυβέρνησης και κέντρο του εμπορίου, επιχειρήσεων, υγείας και εκπαίδευσης, βρίσκεται στο μέσο της αλυσίδας από κοραλλιογενή νησιά, ένα μικρό νησί γεμάτο με τους ήχους και τις δραστηριότητες των 75.000 περίπου ανθρώπων που αποτελούν το 1/3 περίπου του πληθυσμού.

Σχηματισμός των κοραλλιογενών νήσων (ατόλεις)
Τα κοραλλιογενή νησιά των Μαλβίδων δημιουργούνται από κοραλλιογενείς συνθέσεις, που χωρίζονται από λιμνοθάλασσες. Οι ατόλεις είναι ουσιαστικά τμήμα ενός μεγαλύτερου συμπλέγματος, γνωστό ως Laccadives – Chagos Ridge, που εκτείνεται σε περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα. Τα νησιά βρίσκονται χαμηλά, με το υψηλότερο σημείο να φτάνει περίπου τα 8 πόδια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.
«Faru» ή δακτυλιοειδείς συνθέσεις σκοπέλων σχηματίζουν τις ατόλεις και οι σκόπελοι αυτοί παρέχουν φυσική προστασία, από τους ανέμους και τα κύματα, σ’ αυτά τα εύθραυστα νησιά.

Περισσότερα σε αυτή τη κατηγορία: « Μπορακάϊ Ταυλάνδη »

Επιλέξτε Περιοχή

FreeCurrencyRates.com