Φλωρεντία

Κατηγορία: Ιταλία

Η φημισμένη Φλωρεντία  δεν είναι μόνο μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας – είναι και ένα από τα πολιτιστικά κοσμήματα της Ευρώπης. Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από το βάθος του τόπου, περνώντας το χρόνο τους από το ένα αριστούργημα στο άλλο. Είναι κατανοητό, καθώς στο λίκνο της Αναγέννησης στεγάζονται μερικοί από τους μεγαλύτερους καλλιτεχνικούς θησαυρούς του κόσμου.

Είναι επίσης απίστευτα όμορφη πόλη με τις συστάδες από κοκκινόμαυρες στέγες και τα μεγαλεία της ύστερης μεσαιωνικής εποχής να βρίσκονται ανάμεσα στους αμπελώνες του Chianti. Τα αρχαία της παλάτια, τους καμπυλωτούς της τρούλους και τις υψηλές της βασιλικές οι οποίες είναι γεμάτες από έργα τέχνης και γκαλερί παγκόσμια κλάσης, κυρίως η Uffizi. Ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ταξινομημένο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το κυρίαρχο στοιχείο του κέντρου είναι η Duomo, ο Καθεδρικό ναός της πόλης, ένα ορόσημο κομψότητας και ομορφιάς. Σε κοντινή απόσταση από το ποταμό Άρνο που διασχίζεται από τη διάσημη γέφυρα Ponte Vecchio, η οποία εξακολουθεί να είναι γεμάτη από καταστήματα και κρατιέται από στύλους. Χρονολογείται από το 14ο αιώνα, η γέφυρα αυτή επιβίωσε από τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Σταθείτε κοντά στο ποτάμι τη νύχτα, θαυμάζοντας τη φωταγωγημένη πόλη με τα φωτάκια που αναβοσβήνουν, παραμένει ένα αξέχαστο θέαμα.Εάν θέλετε να απομακρυνθείτε από τον κόσμο (κυρίως των εκατομμυρίων αυτών που φτάνουν στη πόλη το καλοκαίρι), κατευθυνθείτε στα νότια της πόλης όπου υπάρχουν λόφοι, κήποι και εκκλησίες. Μία βόλτα στο λόφο του San Miniato σας οδηγεί σε ένα από τα υψηλότερα σημεία της πόλης, με μία ρωμανική βασιλική στην κορυφή. Και πάλι, η θέα είναι υπέροχη.

Αλλά για όλη τη λαμπρότητα του παλιού κόσμου, το να δει κανείς την πρωτεύουσα της Τοσκάνης μόνο μέσα από το πρίσμα της ιστορίας είναι λάθος. Είναι επίσης μία δυναμική και κοσμοπολίτικη πόλη του 21ου αιώνα, με τα ιδιαίτερα φαγητά και ποτά της. Το Gelato είναι ένα ίδρυμα της Φλωρεντίας που ανυψώνεται σχεδόν με μορφή τέχνης.Μία ακόμη γοητεία της είναι η δυνατότητα για ψώνια. Όσου ασχολούνται με τη μόδα κατευθύνονται στη Via de’ Tornabuoni για τις καλύτερες επώνυμες μάρκες, ενώ αξίζει να εξερευνήσετε την αφθονία των αγορών που υπάρχουν στην πόλη για την πληθώρα των χρωμάτων και των μυρωδιών. Ειδικότερα, η αγορά του San Lorenzo, που εκτείνεται από τη Piazza San Lorenzo μέχρι τη Via dell’Ariento, είναι μία διασκεδαστική διαδρομή.

Ιστορία

Αν και υπήρχαν οικισμοί που χρονολογούνται από τους Ετρούσκους και αργότερα, η Φλωρεντία ιδρύθηκε το 59 π.Χ. από τους Ρωμαίους. Η ‘Φλωρεντία’ ιδρύθηκε από τους βετεράνους του πολέμου και χτίστηκε μέσα σε ένα πλέγμα στρατοπέδου. Χρησιμοποιήθηκε ως κύρια διαδρομή ανάμεσα στη Ρώμη και στο Βορρά, επιτρέποντάς της έτσι να επεκταθεί γρήγορα ως εμπορικό κέντρο.
Η Φλωρεντία οφείλει μεγάλο μέρος του πλούτου της στον Μεσαίωνα όταν άνθισαν οι τραπεζικές συναλλαγές βασιζόμενες στην κερδοφορία του εμπορίου βαμβακιού της πόλης. Το 1235, η Φλωρεντία έκοψε το δικό της νόμισμα, το πρώτο χρυσό νόμισμα που έγινε πρότυπο νόμισμα σε όλη την Ευρώπη.
Τον 14ο και τον 15ο αιώνα, η Φλωρεντία ήταν μία δημοκρατική πόλη που την διοικούσε μία ολιγαρχία ελίτ εμπορικών και τραπεζικών οικογενειών. Ωστόσο, οι λαϊκές εξεγέρσεις οδήγησαν σε μία περίοδο όπου το δημόσιο αξίωμα μοιράστηκε ανάμεσα σε πολίτες από τις μεσαίες και τις κατώτερες τάξεις εργατών.
Αν και οι εσωτερικές διαμάχες ήταν συχνές, οι προμήθειες από τους πλούσιους είχαν σαν αποτέλεσμα μια σχεδόν απαράμιλλη εποχή τέχνης και αρχιτεκτονικής. Τα ονόματα των Strozzi, Rucellai και Pitti μπορούν να βρεθούν γύρω σε όλη τη Φλωρεντία, αλλά η οικογένεια Medici ήταν αυτή (που οδήγησε την πόλη για τρεις αιώνες) που ανέτρεψε τη συμπάθεια για το Μποτιτσέλι και τον Μικελάντζελο.  Αυτή ήταν επίσης η περίοδος του Δάντη (το πατέρα της Ιταλικής γλώσσας) και το falò delle vanità του Σαβοναρόλα.
Τη κορύφωση της γραμμής Medici οδήγησε στον έλεγχο της πόλης και όλων των εδαφών της Τοσκάνης από τους Αυστριακούς το 1737. Μετά από την εποχή της κυριακρίαρχίας του Ναπολέοντα από το 1797, η Φλωρεντία πέρασε πίσω στην Αυστρία, μέχρι που η περιοχή ενοποιήθηκε με το νέο ιταλικό κράτος το 1861. Για μικρό χρονικό διάστημα ήταν πρωτεύουσα μέχρι που έγινε πρωτεύουσα η Ρώμη. Η πόλη εκσυγχρονίστηκε, η Piazza della Repubblica διευρύνθηκε και κατασκευάστηκε ένα μεγάλο θριαμβευτικό τόξο στο δυτικό άκρο της πόλης.
Τον 19ο αιώνα ο πληθυσμός της Φλωρεντίας διπλασιάστηκε και στη συνέχεια  τον 20ο αιώνα τριπλασιάστηκε με την ανάπτυξη του τουρισμού και του εμπορίου. Το 1944, καταστράφηκαν από τους Ναζί σχεδόν όλες οι γέφυρες της πόλης σε μία προσπάθεια να σταματήσει η συμμαχική πρόοδος.

Γνωρίζατε ότι:
•    Η μόνη γέφυρα στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας που δεν καταστράφηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η Ponte Vecchio. Ο ίδιος ο Χίτλερ λέγεται ότι άσκησε βέτο στην καταστροφή της την τελευταία στιγμή, επειδή ήταν πολλή όμορφη.
•    Η Φλωρεντία δόθηκε στους πρώην στρατιώτες ως οικισμός του Ιούλιου Καίσαρα τον 1ο αιώνα π.Χ. .
•    Το 1966, η πόλη πλημμύρισε, και καταστράφηκε μεγάλο μέρος της πολύτιμης αρχιτεκτονικής της. Λέγεται ότι οι αρχές είχαν προειδοποιήσει εκ των προτέρων για την εκχύλιση των εκβολών του Ποταμού Άρνου αλλά απέτυχαν να το πουν στους ανθρώπους.

Περισσότερα σε αυτή τη κατηγορία: « Η χώρα της Ιταλίας Μιλάνο »

Επιλέξτε Περιοχή