Η χώρα της Ουγγαρίας

Κατηγορία: Ουγγαρία

Πολιτιστικά και γλωσσικά η Ουγγαρία αποτελεί την «ξεχωριστή ιδέα» στην Κεντρική Ευρώπη, διαφέροντας  από όλους τους άμεσους γείτονές της, όμως για τους πιο αξιόλογους λόγους.

Η Ουγγαρία είναι ένα έθνος του οποίου η πρωτεύουσα, Βουδαπέστη, μπορεί να θεωρηθεί ισάξια της κλασικής Βιέννης. Είναι ένας κόσμος καλοδιατηρημένων κάστρων, σαγηνευτικά εξαιρετικής ποιότητας κρασιών και μιας ήσυχης στωικής υπερηφάνειας να πλανάται σε κάθε έκφανση της πόλης όπως στο τοπίο της με τα χαμηλά βουνά, τα δάση της από βελανιδιές και τις ιαματικές πηγές της.

Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τα ζεστά νερά, αρχικά για ιατρικούς σκοπούς. Σήμερα, η επιδίωξη της χρήσης τους είναι η χαλάρωση και με την πάροδο του χρόνου τα λουτρά έχουν εξελιχθεί σε υπέροχα αρχιτεκτονικά κτίσματα, κυρίως στη Βουδαπέστη.

Η πρωτεύουσα είναι μια κομψή, στιλάτη και ζωντανή πόλη αποτελούμενη από δύο ξεχωριστούς οικισμούς συγκεντρωμένους σε κάθε πλευρά του ποταμού Δούναβη: η λοφώδης περιοχή Budaδιαθέτει τον πλούτο και την χάρη της δυναστείας τωνHabsburgκαθώς και νεοκλασικά κτίρια, ενώ το Pest είναι το εμπορικό της κέντρο με μια γενναιόδωρη παρουσία της αρχιτεκτονικής artnouveau.

Η πόλη είναι από καιρό το επίκεντρο της καλλιτεχνικής, μουσικής και λογοτεχνικής κοινότητας της Ουγγαρίας και είναι μακράν το καλύτερο μέρος στη χώρα για να βρεις μια μεγάλη ποικιλία από μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Οι μικρότερες πόλεις είναι εξίσου αρχιτεκτονικά συναρπαστικές και αξίζουν η κάθε μια ξεχωριστά μια επίσκεψη: το Pécs για τα μουσεία του, το Eger για τις οχυρώσεις του και το περίφημο κρασί Bull'sBloodκαι το Györ του οποίου ο Καθεδρικός Ναός στεγάζει το χρυσό ερμάριο του László.

Πέρα από αυτά τα αστικά κέντρα, η Ουγγαρία έχει να προσφέρει πάμπολλες φυσικές απολαύσεις. Νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης βρίσκεται η λίμνη Balaton, το μεγαλύτερο σώμα γλυκού νερού της Κεντρικής Ευρώπης, όπου οι ντόπιοι δροσίζονται τα ζεστά καλοκαίρια στα νερά της που έχουν μέσο όρο θερμοκρασίας20 ° C (68 ° F).

Τον χειμώνα, η Ουγγαρία παγώνει και οι λάτρεις της συγκίνησης κατευθύνονται προς τα βόρεια προς τους λόφους Bakony για να κάνουν σκι μέσα στα δάση, πριν χαλαρώσουν με μια βουτιά στα φημισμένα ιαματικά λουτρά.

Μπορεί να είναι μια χώρα που περιβάλλεται από άλλους πολιτισμούς, αλλά η Ουγγαρία αρκείται στην δική της παράδοση, ανεξάρτητα από τις επιρροέςπου οι γείτονές της προσπάθησαν να μεταφέρουν γεγονός που είναιότι το καλύτερο για αυτήν.

Τι να δείτε...

Χαρίστε στον εαυτό σας την απόλαυση του κονιάκ στο Kecskemét
Στο δρόμο για το Szeged από τη Βουδαπέστη, βρίσκεται το Kecskemét μια ελκυστική πόλη με πολλά μουσεία και μια θαυμάσια συλλογή αρχιτεκτονικήςartnouveau. Ούσα στο κέντρο της Ουγγρικής περιοχής παραγωγής φρούτων, η πόλη είναι γνωστή για τις πολυάριθμες ποικιλίες τηςpálinka(ενός είδους μπράντι από φρούτα). «Σε μικρές ποσότητες είναι φάρμακο, σε μεγάλες ποσότητες είναι θεραπεία», οι ντόπιοι τείνουν να σιγοψιθυρίζουν.

Ανακαλύψτε και τις δύο πλευρές της πρωτεύουσας
Ανακαλύψτε τα ψηλά λιθόστρωτα δρομάκια τηςBuda και θαυμάστε την εκπληκτική θέα του Δούναβη από τοFisherman'sBastion. ΣτηνPest θαυμάστε το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας και το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών ή αποκαλύψτε τους θησαυρούς στο Ουγγρικό Εθνικό Μουσείο. Οι λάτρεις των αγαλμάτων της σοσιαλιστικής εποχής θα πρέπει να κάνουν ένα ταξίδι στα προάστια για να επισκεφθούν το πάρκο με τα αγάλματα Memento.

Εξερευνήστε μια πρώην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την Pécs
Η Πέκς, η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, φιλοξενεί επίσης ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και έχει πολλά ωραία δείγματα αρχιτεκτονικής από την οθωμανική περίοδο, κυρίως το τέμενος του Gázi Kászim Pasha του 16ου αιώνα. Η παλαιά χριστιανική νεκρή πλέον πόλη της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO βρίσκεται επίσης εδώ, μαζί με πολλά ωραία παραδείγματα κτιρίων της εποχής της δυναστείας των Habsburg.

Εξερευνήστε την αρχιτεκτονική του Eger
Επισκεφτείτε το Eger στη βόρεια Ουγγαρία, μία από τις παλαιότερες και πιο ζωντανές πόλεις της χώρας, που μπορεί να υπερηφανεύεται για περίπου 200 ιστορικά μνημεία που περιλαμβάνουν ένα κάστρο, έναν οθωμανικό μιναρέ 14 ορόφων και έναν καθεδρικό ναό κλασικού στιλ, με τρούλο, εξαιρετικές τοιχογραφίες και τεράστιες κολώνες στην είσοδο.

Απολαύστε εξαιρετικό ψάρεμα στον ποταμό Tisza
Ψαρέψτε στον ποταμό Tisza, που θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία μέρη ψαρέματος της Ευρώπης. Σε σημεία, πλατιά και άγρια, νομίζετε ότι έχετε ολόκληρο τον ποταμό για τον εαυτό σας. Για όσους επιλέξουν να πάνε για ψάρεμα στην περιοχή υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα καταλύματα, και οδηγοί που μπορούν να προσληφθούν, αν χρειαστεί. Είδη όπως ο κυπρίνος, η τσιπούρα, και η πέστροφα είναι σε αφθονία.

Γνωρίστε το υπέροχο Györ
Στα βορειοδυτικά της Ουγγαρίας, κοντά στα σλοβακικά και αυστριακά σύνορα, βρίσκεται το Györ μια υπέροχη πόλη με πλακόστρωτους πεζόδρομους και ένα όμορφο μπαρόκ κέντρο. Μόλις μιάμιση ώρα με το τρένο από τη Βουδαπέστη, η πόλη είναι ιδανική για ένα ευχάριστο ημερήσιο ταξίδι από την πρωτεύουσα.

Επιστρέψτε στην αγροτική κληρονομιά της Ουγγαρίας στο Hollókő
Ταξιδέψτε πίσω στο χρόνο στο Hollókő, ένα εθνικό χωριό που είναι καταχωρημένο στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Πάνω από 145 στρέμματα, ο οικισμός διατηρείται σκόπιμα ως παράδειγμα ζωής πριν από την αγροτική επανάσταση. Βορειοανατολικά της Βουδαπέστης, υπάρχουν περίπου 60 σπίτια εκείνης της εποχής και τα σημαντικά υπολείμματα ενός κάστρου του 13ου αιώνα.

Περπατήστε στα ύψη της Ουγγαρίας
Κάντε πεζοπορία στην ορεινή βορειοανατολική περιοχή της Ουγγαρίας. Τα χωριά Zemplén, Bükk και Mátra βορειοανατολικά της Βουδαπέστης είναι δημοφιλή για τα εκπληκτικά καταπράσινα τοπία, με το τελευταίο να έχει την υψηλότερη κορυφή της Ουγγαρίας, την Kékes (1.014m / 3.327ft). Για ευκολότερες διαδρομές, κατευθυνθείτε προς τους λόφους βόρεια και νότια της λίμνης Balaton.

Κρατήστε τα μάτια σας ανοικτά στο Εθνικό Πάρκο Hortobágy
Πηγαίνετε γιαbirdwatching στο Εθνικό Πάρκο Hortobágy, μια τεράστια έκταση λιβαδιών στην ανατολική Ουγγαρία. Ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1999, περίπου 350 είδη πουλιών έχουν εντοπιστεί εδώ, συμπεριλαμβανομένων των πελαργών, των κουφοαηδονιών, των αετών, των ερωδιών και των σπάνιων γερανών. Μηχανοκίνητα οχήματα δεν επιτρέπονται σε ορισμένα μέρη του πάρκου, ενώ άλλα μέρη απαιτούν την συνοδεία οδηγού.

Πολυτελή στο όμορφα λουτρά της Βουδαπέστης
Χαλαρώστε σε μια από τις ιαματικές πηγές της Βουδαπέστης, από τις οποίες υπάρχουν πάνω από 100 στην πόλη. Τα κομψά λουτρά Gellért, με την θολωτή αίθουσα και τις τοιχογραφημένες οροφές, είναι από τα πιο διάσημα. Άλλες καλές επιλογές περιλαμβάνουν τα ιαματικά λουτρά Király, τα οποία χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα, τα ιστορικά ιαματικά λουτρά του Rudasκαι οι υπέροχες εξωτερικές πισίνες του SzéchenyiBaths.

Διασχίστε το Μεγάλο Πεδίο με άλογο
Ανεβείτε στη σέλα και εξερευνήστε τη Μεγάλη Ουγγρική Πεδιάδα. Κατευθυνθείτε προς τηPuszta, όπου φιλοξενούνται πολλά κτηνοτροφικά αγροκτήματα και παρακολουθήστε τη περίφημη τεχνική "PutsztaFive", όπου ένας καβαλάρης στέκεται όρθιος και κρατάει τα χαλινάρια και καθοδηγεί ταυτόχρονα πέντε άλογα. Εκδρομές κατά μήκος μονοπατιών ιππασίας μπορούν να οργανωθούν μέσω σχολών ιππασίας σε όλη τη χώρα. Μην ανησυχείτε: περιλαμβάνονται οι σέλες.

Αναζητήστε το Σέγκεντ για να απολαύσετε ήλιο
Επισκεφτείτε την πιο ηλιόλουστη πόλη της Ουγγαρίας η οποία είναι η πολυσύχναστη πανεπιστημιούπολη του Szeged. Έχοντας τον ποταμό Τίσα να την κόβει στην μέση, αυτή η καλλιεργημένη πόλη φιλοξενεί πολλές εκλεκτές εκκλησίες και μια κουλτούρα ευχάριστων cafés σε πεζοδρομημένα σοκάκια . Κάθε καλοκαίρι, κάτω από το Dómtér με τους δύο πύργους, η κεντρική της πλατεία μετατρέπεται σε ένα μεγάλο υπαίθριο θέατρο.

Το κέντρο των δοντιών  στο Sopron
Κατευθυνθείτε δυτικά στις όμορφες μεσαιωνικές πόλεις Sopron και Kőszeg. Το Sopron διαθέτει 240 διατηρητέα κτίρια, όπως ο πύργος Firewatch του 12ου αιώνα, το StornoHouse και η εκκλησία GoticGoat, ενώ το Jurisicstér του Kőszeg περιέχει ένα θησαυρό κτηρίων μπαρόκ, αναγέννησης και γοτθικής αρχιτεκτονικής. Με περισσότερες από 300 οδοντιατρικές κλινικές, η Sopron είναι επίσης η αυτοανακηρυχθείσα «οδοντιατρική πρωτεύουσα του κόσμου».

Πιείτε το περίφημο κρασί Bull'sBlood της Ουγγαρίας
Αφιερώστε χρόνο για να εξερευνήσετε τους αμπελώνες της κοιλάδας Szépasszony, μία από τις πολυάριθμες αμπελουργικές περιοχές της χώρας, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε το περίφημο κρασί  Bikavér (Bull'sBlood). Μπορείτε να βρείτε μερικά από τα καλύτερα κόκκινα κρασιά της χώρας γύρω από το Villány στον μακρινό νότο, ενώ το Miskolc στα βορειοανατολικά (μέρος της περιοχής Tokaj) φημίζεται για τα ξεχωριστά επιδόρπια του.

Κάντε μια υγιεινή βουτιά στη θερμική λίμνη Hévíz
Διώξτε το στρες με μία βουτιά στη μεγάλη θερμική λίμνη του Hévíz κοντά στη λίμνη Balaton. Τα καταπραϋντικά νερά, τα οποία σπάνια πέφτουν κάτω από 23 ° C το χειμώνα και 33 ° C το καλοκαίρι, σίγουρα θα σας επιτρέψουν να νιώσετε αναζωογονημένοι - κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες.

Βιώστε σε ανοικτό χώρο μια πολιτισμική εμπειρία στο υπαίθριο μουσείο Sóstói
Πάρτε μια γεύση από την παλιά αγροτική Ουγγαρία στο υπαίθριο μουσείο στο Sóstói, ένα προάστιο της πόλης Nyíregyháza στην ανατολική Ουγγαρία. Η αρχιτεκτονική εδώ ακολουθεί τις αγροτικές παραδόσεις και τον πολιτισμό της περιοχής και το μουσείο επίσης διοργανώνει κάθε καλοκαίρι πολλά φεστιβάλ.

Κάντε ένα διάλειμμα στην παραλία στη λίμνη Balaton
Η λίμνη Balaton στην περιοχή Transdanubianτης Ουγγαρίας είναι η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού της Κεντρικής Ευρώπης. Επισκεφθείτε ένα από τα θέρετρα που περιβάλλουν τις ακτές της όπως το Siófok, το οποίο αρέσει πολύ στους νέους για τις παραλίες και τη νυχτερινή ζωή του ή την πιο ήρεμη εμπορική πόλη του Keszthely, με το κομψό παλάτι Festetics. Η λίμνη Balaton έχει επίσης πολλές αμμώδεις παραλίες που είναι γεμάτες από κόσμο το καλοκαίρι.

Ταξιδέψτε στο Δούναβη
Επισκεφθείτε τις ιστορικές πόλεις κατά μήκος του Δούναβη. Το Szentendre είναι διάσημο για τη νοτιοευρωπαϊκή του ατμόσφαιρα, την μεγάλη αποικία καλλιτεχνών και πολλά μουσεία. Το Visegrád έχει ένα μικρό κάστρο και τα ερείπια ενός Νέο Αναγεννησιακού  παλατιού. Το Esztergom φιλοξενεί τον εντυπωσιακό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας αφιερωμένοστον StAdalbert, και είναι το ψηλότερο κτίριο της Ουγγαρίας.

Περισσότερα σε αυτή τη κατηγορία: Βουδαπέστη »

Επιλέξτε Περιοχή