Η χώρα της Ολλανδίας Προτεινόμενο

Κατηγορία: Ολλανδία

Επικεφαλής του κράτους είναι η συνταγματική μοναρχία της χώρας, τα παλάτια της οποίας κυριαρχούν σε πολλές από τις μεγάλες πόλεις της, συμπεριλαμβανομένου της Χάγης και της πρωτεύουσας, το Άμστερνταμ. Η τελευταία, φημίζεται για τα σπίτια με τις στέγες με σκαλοπάτια (step-gabled houses), τα ποδήλατα που τα βρίσκεις παντού, τη βρώμικη περιοχή με τα κόκκινα φώτα και τα coffeeshops, και διχοτομείται από τις πλωτές οδούς που απαριθμούνται στις λίστες της  UNESCO, πολλές από τις οποίες γεφυρώνονται από όμορφες, δικτυωτές γέφυρες.

Στα νότια βρίσκεται το Ρότερνταμ, μία βιομηχανική πόλη λιμάνι που έχει επωφεληθεί από μία πλήρη ανακαίνιση που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας μία πληθώρα από εξαιρετικά μουσεία.

Η νοτιότερη πόλη του, το Μάαστριχτ βρίσκεται στην πιο δυσφημισμένη περιοχή του Λίμπουργκ. Παρά τα πειράγματα, είναι μία πόλη λεπτής ομορφιάς, γεμάτη με εκκλησίες, που διχοτομείται από ένα ισχυρό ποτάμι και φιλοξενεί το καλύτερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο,  Selexyz Dominicanen.

Πίσω προς την ακτή, οι Κάτω Χώρες γίνονται λίγο πιο στερεοτυπικά ολλανδικές, με τεράστια πολύχρωμα χωράφια με τουλίπες, διακοσμημένα με ανεμόμυλους και αγροκτήματα γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγουν κεφάλια από τυρί για το οποίο φημίζεται και η χώρα. Το χαμηλό υψόμετρο της ολλανδικής υπαίθρου συνοδεύεται από ένα δίκτυο από γραφικές πόλεις και χωριά, όπως το  Edam, το Haarlem και το Leiden, τα οποία έχουν αλλάξει ελάχιστα μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Το καλύτερο όμως απ’ όλα είναι οι αμμώδεις παραλίες της Βόρειας Θάλασσας της Zeeland (Ζηλανδία) οι οποίες εκτείνονται για 650 αδιάσπαστα χιλιόμετρα (403 μίλια). Με την περισσότερη ηλιοφάνεια από ότι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος τις Κάτω Χώρες, η Ζηλανδία είναι ο ολλανδικός αντίλογος της Καραϊβικής – και με καλύτερα μονοπάτια ποδηλασίας και μουσεία.

Τι να δείτε...

Afsluitdijk
Οδηγείστε ή πηγαίνετε με ποδήλατο κατά μήκος του Afsluitdijk, ένα φράγμα 30 χιλιομέτρων (19 μίλια) που χτίστηκε το 1930 για να κλείσει τη Zuiderzee από τη Βόρεια Θάλασσα, δημιουργώντας τη σημερινή θάλασσα γλυκού νερού IJsselmeer. Οι αυτοκινητιστές μπορούν να σταματήσουν σε ένα σημείο σαν παρατηρητήριο στα μισά του δρόμου απέναντι από το δρόμο που συνδέει τη Friesland με τη Βόρεια Ολλανδία (Noord-Holland).

Amsterdam
Την εμβληματική πρωτεύουσα της Ολλανδίας (www.iamsterdam.com) που ξεχειλίζει από ρομαντισμό, πολιτισμό και λακτίσματα. Πάρτε μία κρουαζιέρα υπό το φως των κεριών κατά μήκος των καναλιών, με τα κτίρια με τη στενή πρόσοψη που χρονολογούνται από την περίοδο της ακμής της πόλης ως εμπορικό κέντρο, αναζητείστε τα έργα των Ολλανδών ζωγράφων στο Rijksmuseum ή να συμμετέχετε σε στοιχήματα που παραμονεύουν στα σοκάκια στην Περιοχή με τα Κόκκινα Φώτα.

Amsterdam Arena
Απολαύστε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε ένα από τα κορυφαία ολλανδικά στάδια, το Amsterdam Arena, σπίτι του διάσημου Άγιαξ (www.ajax.nl), στο PSV's Philips Stadion στο Αϊντχόφεν (www.psv.nl) ή στο De Kuip στο Ρότερνταμ όπου παίζει η Φέγενορντ (www.feyenoord.com).

Arnhem
Κάντε ένα ταξίδι στο Arnhem  (www.vvvarnhem.nl), στη νοτιοανατολική Ολλανδία, με το σκηνικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο 'Operation Market Garden', στο οποίο η διάβαση του Ρήνου της πόλης αποδείχτηκε μία ‘πολλή μακριά γέφυρα’’ για τις συμμαχικές δυνάμεις που προσπάθησαν να φέρουν την ταχεία ολοκλήρωση στις εχθροπραξίες.

Bloemenveiling Aalsmeer (η δημοπρασία των λουλουδιών του Aalsmeer)
Σηκωθείτε νωρίς για να παρακολουθήσετε τις διαπραγματεύσεις στο Bloemenveiling Aalsmeer(η δημοπρασία των λουλουδιών του Aalsmeer) (www.floraholland.com). Βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Schipol, οι δημοπρασίες λαμβάνουν χώρα σε πέντε αίθουσες στο μεγαλύτερο εμπορικό κτήριο του κόσμου με 999.000 τ.μ. (10,7 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια). Το καλύτερο είναι να φτάσετε στις επτά, οι Πέμπτες είναι οι πιο πολυσύχναστες.

Βόλτα με πλοίο
Πάρτε ένα πλοίο με γυάλινη οροφή για να κάνετε το γύρω του Άμστερνταμ στα κανάλια και στο λιμάνι. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να δει κανείς τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της πόλης. Μία άλλη επιλογή είναι να πάρετε το πλοίο του Μουσείου (www.water-taxi.nl), το οποίο συνδέει τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά αξιοθέατα.

Αγορές του τυριού
Απολαύστε το θέαμα μιας από τις αγορές του τυριού της Ολλανδίας. Οι καλύτερες είναι η Waagplein στο Alkmaar (www.alkmaar.nl), όπου κάθε Παρασκευή από τα μέσα του Απριλίου μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου, παρατάσσονται χιλιάδες κεφάλια τυριού στη σειρά για ζύγισμα, είναι γεύση δοκιμασμένη και μεταφέρονται από τους εργαζόμενους με τη παραδοσιακή φορεσιά. Η πόλη του Ένταμ έχει παρόμοια αγορά τις Τετάρτες όλο το καλοκαίρι.

Εμπειρία  Corpus, Λάιντεν
Εξερευνείστε τις εσωτερικές λειτουργίες και την υγεία του ανθρώπινου σώματος στο Corpus, είναι ένας νέος πόλος έλξης για τους επισκέπτες κοντά στο Λαιντεν (www.corpusexperience.nl). Το αξιοθέατο ενσωματώνει επίσης ένα ιατρικό κέντρο πληροφοριών με εναλλασσόμενες εκθέσεις.

Delft
Παρακολουθείστε τις δεξιότητες όσων φτιάχνουν πορσελάνη στην κεραμική  Royal Delft (www.royaldelft.com), στην πόλη Delft. Είναι επίσης γενέτειρα της  Johannes Vermeer, ακόμη διαθέτει ένα κέντρο (www.vermeerdelft.nl) αφιερωμένο στο ζωγράφο του The Milkmaid και άλλων αριστουργημάτων φωτός.

Εμπόριο διαμαντιών
Επισκεφτείτε τους εμπόρους διαμαντιών του Άμστερνταμ, και παρακολουθείστε τους τεχνίτες να κόβουν και να λειαίνουν τους πολύτιμους λίθους. Τα πιο γνωστά είναι το Gassan, στο Nieuwe Uilenburgerstraat (www.gassandiamonds.com), όπου μπορείτε να επιλέξετε τις πέτρες και να τις τοποθετήσετε επιτόπου σε κοσμήματα.

Εθνικό Σιδηροδρομικό Μουσείο της Ολλανδίας
Ξαναζήστε την ιστορία στο διευρυμένο και ανακαινισμένο Het Spoorwegmuseum (Εθνικό Σιδηροδρομικό Μουσείο της Ολλανδίας) (www.spoorwegmuseum.nl), στο  Maliebaanstation στην Ουτρέχτη, με την εκτεταμένη συλλογή ιστορικού σιδηροδρομικού υλικού και αναμνηστικών. Μία τακτική σύνδεση με τραίνο συνδέει το μουσείο με το κέντρο της Ουτρέχτης.

Γκούντα
Κάντε μία βόλτα γύρω στην ιστορική πόλη Γκούντα, ακολουθώντας τον χάρτη του τυριού (διαθέσιμος από το τοπικό τουριστικό γραφείο, www.vvvgouda.nl), ο οποίος οδηγεί τους επισκέπτες γύρω στα διάφορα αξιοθέατα, όπως το Μουσείο Weighhouse, που σχετίζεται με τη τυροκομεία της πόλης.

Haarlem
Μία σύντομη διαδρομή με τραίνο από το Άμστερνταμ, το Haarlem είναι μία γαλήνια εναλλακτική από τη πρωτεύουσα. Έχει ένα όμορφο διατηρημένο ιστορικό κέντρο στην Grote Kerk, μία υπέροχη γοτθική εκκλησία. Θαυμάστε τα έργα ζωγραφικής του 17ου αιώνα του Frans Hals, μετά πεταχτείτε στο Zandvoort, που είναι ένα σημαντικό παραθαλάσσιο θέρετρο.

Εθνικό Πάρκο Hoge Veluwe
Κάντε μία εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Hoge Veluwe (www.hogeveluwe.nl) κοντά στο Arnhem, και το Μουσείο Kröller-Müller (www.kmm.nl) το οποίο έχει 280 έργα ζωγραφικής Βαν Γκογκ όπως και πολλά άλλα έργα. Τα ποδήλατα είναι διαθέσιμα δωρεάν για τους επισκέπτες.

Leiden
Ένα μακροπρόθεσμο πνευματικό κέντρο, το  Λάιντεν (portal.leiden.nl) είναι η περιοχή με το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας, από το 1575. Ανάμεσα στα δεκάδες μουσεία που είναι διασκορπισμένα κατά μήκος των καναλιών του είναι το De Lakenhal, με αριστουργήματα από το γηγενή Rembrandt van Rijn, και το μουσείο φυσικών επιστημών Boerhaave, το οποίο κατέχει μικροσκόπια που χρησιμοποιήθηκαν από τον van Leeuwenhoek.

Μάαστριχ
Πηγαίνετε προς τα νοτιοανατολικά της Ολλανδίας για να δείτε τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του Μάαστριχτ (www.vvv-maastricht.eu), η παλαιότερη οχυρωμένη πόλη της Ολλανδίας. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν τη βασιλική εκκλησία της Παναγίας και του Άγιου Servatius, και θεαματικές σπηλιές στους γύρω λόφους.

Madurodam
Απολαύστε μία μικρογραφία της συνολικής γεύσης της Ολλανδίας στο Madurodam (www.madurodam.nl), το οποίο αναπαράγει πολλές πτυχές της χώρας σε κλίμακα 1:25, ενσωματώνοντας ανεμόμυλους, αγορά τυριού και οτιδήποτε υποστηρίζεται ότι είναι ο πιο εκτενής μικροσκοπικός σιδηρόδρομος του κόσμου.

Μουσεία και γκαλερί
Μπορείτε να δείτε πολλά μεγάλα έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων ολλανδών ζωγράφων όπως ο Ρέμπραντ, ο Βαν Γκογν και ο Βερμέερ που υπάρχουν σε πολλά μουσεία και γκαλερί του Άμστερνταμ, συμπεριλαμβανομένου του Rijksmuseum (www.rijksmuseum.nl).

Εθνικό Πάρκο Zuid Kennemerland
Περάστε με ποδηλασία ή με πεζοπορία από το εθνικό πάρκο Kennemerland, ένα μοναδικό οικοσύστημα που περιζώνει την ακτή στα δυτικά του Χάρλεμ. Υπάρχουν μονοπάτια ανάμεσα στα δάση, από λιμνοθάλασσες, και κατά μήκος μαζικές αμμόλοφοι, που εκτίνονται 20 χιλιόμετρα μέχρι την ακτή. Την άνοιξη φωτεινά άνθη ενισχύουν τη χρυσή αμμουδιά.

Νοικιάστε ποδήλατο
Νοικιάστε ένα ποδήλατο και ενταχθείτε στους Ολλανδούς στο πιο δημοφιλές μέσω μεταφοράς της χώρας. υπάρχουν περίπου 17.000 χιλιόμετρα (10.600 μίλια) ποδηλατοδρόμου στην  Ολλανδία γύρω, ο οποίος είναι ιδανικός εξαιτίας του πεδινού τοπίου.

Ρότερνταμ
Ακριβώς στις εκβολές του Ρήνου, το λιμάνι του Ρότερνταμ (www.rotterdam.nl) είναι μία βιτρίνα της καινοτομίας της αρχιτεκτονικής. Ανεβείτε στο υψηλής ταχύτητας Euromast  στο Ρότερνταμ   (www.euromast.nl), και δειπνήστε στα 100 μέτρα (328 πόδια) κοιτώντας το μεγαλύτερο λιμάνο του κόσμου. Μετά εάν είστε γενναίοι, ανεβείτε πιο ψηλά στα 185 μέτρα (605 πόδια) με την με την εμπειρία του Euroscoop . πάτε πίσω στα χρόνο στο ιστορικό χωριό Zaanse Schans  (www.zaanseschans.nl), σε μικρή απόσταση από το Άμστερνταμ, με τα παραδοσιακά σπίτια του, τους ανεμόμυλους που δουλεύουν, το εργοστάσιο τσόκαρων, τη φάρμα παραγωγής τυριού, τους ναυπηγούς και τα διάφορα μουσεία.

Βασιλικό Παλάτι (Koninklijk Paleis)
Το Βασιλικό Παλάτι, από το 1648, ήταν αρχικά το δημαρχείο του Άμστερνταμ και θεωρείται το πιο σημαντικό πολιτιστικό και ιστορικό κτήριο του Άμστερνταμ από το 17ο αιώνα. Το εξωτερικό του κτιρίου ήταν αρχικά κατασκευασμένο από άσπρη πέτρα, αν και τίποτα από το λευκό δεν είναι σήμερα πλέον ορατό, ενώ διάσημοι ζωγράφοι μεταξύ των οποίων ο Ρέμπραντ και ο Ferdinand Bol κλήθηκαν να συνεισφέρουν στο εσωτερικό. Σήμερα το παλάτι το οποίο ήταν κρατική ιδιοκτησία από το 1936, στεγάζει την εντυπωσιακή συλλογή από έπιπλα που άφησε πίσω του ο Ναπολέων που το έκανε σπίτι του το 1808, υπάρχουν ακόμη και πολυέλαιοι και ρολόγια από αυτή τη περίοδο. Το παλάτι είναι η επίσημη κατοικία της Ολλανδικής Βασιλικής Οικογένειας.

Η Χάγη
Η έδρα της Ολλανδικής κυβέρνησης και της βασιλείας, καθώς και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης, Den Haag (www.the-hague.info). Συναρπάζει τους οπαδούς της αρχιτεκτονικής με το πλούσιο κατάλογο από παλάτια και κυβερνητικά κτήρια. Επιπλέον έλξη, είναι το παρακείμενο θέρετρο του Scheveningen το οποίο διαθέτει μία τεράστια αμμώδη παραλία.

Τουλίπες στο Keukenhof Gardens
 Με ορισμένες από τις 4,5 εκατομμύρια τουλίπες και 15 χιλιόμετρα από μονοπάτια, το Keukenhof Gardens (www.keukenhof.nl), στο νότιο Χάρλεμ, το καθιστά την απόλυτη εκδρομή για να δει κανείς το φημισμένο Ολλανδικό λουλούδι. Τα χωράφια με τους βολβούς γύρω στο Keukenhof γεμίζουν από χρώματα στα τέλη του Μαρτίου μέχρι τα μέσα του Μαΐου.

Ουτρέχτη
Στεγάζει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, η Ουτρέχτη (www.utrechtyourway.nl) υπερηφανεύεται για νεανική, ενεργή αύρα. Το παλιό κέντρο, που διασχίζεται από κανάλια, είναι ευχάριστο για να το περπατήσετε. Ανεβείτε στο κομψό πύργο του Dom (καθεδρικός ναός) του 14ου αιώνα ή επισκεφτείτε τα μουσεία της πόλης, μεταξύ των οποίων και το αφιερωμένο στα έργα του Dick Bruna, δημιουργού του Miffy (www.dickbrunahuis.com).

Νησιά Wadden
Επισκεφτείτε τα Waddeneilanden, μία αλυσίδα νησιών ανοιχτά των ακτών της Friesland. Το καλοκαίρι εξυπηρετούνται από τακτικά δρομολόγια φέρυ, τα πέντε νησιά στη πλευρά της Βόρειας  Θάλασσας είναι πλαισιωμένα από αμμώδεις παραλίες. Ο κατάλληλος τρόπος για να γυρίσει κανείς γύρω είναι με το ποδήλατο και είναι δημοφιλές το wadlopen (πεζοπορία στις λασπώδεις εκτάσεις).

Περισσότερα σε αυτή τη κατηγορία: Άμστερνταμ »

Επιλέξτε Περιοχή

 • Κολομβία
  Κολομβία Η Κολομβία βρίσκεται στην Νότια Αμερική, συνορεύει με την Καραϊβική και τον Ειρηνικό Ωκεανό, τον…
  Tags: city america
  Read 108 times Read more...
 • Βουδαπέστη
  Βουδαπέστη Σκαρφαλωμένη στις όχθες του Δούναβη, με τους λόφους της Βούδας ως φόντο, οι φυσικές ομορφιές…
  Tags: Europe
  Read 84 times Read more...
 • Παρίσι
  Παρίσι Το Παρίσι σπάνια σε απογοητεύει. Φιλοξενεί όμορφη αρχιτεκτονική, συλλεκτική τέχνη και τα καλύτερα εστιατόρια του…
  Tags: Europe
  Read 125 times Read more...