Άμστερνταμ

Κατηγορία: Ολλανδία

Η εμβληματική πρωτεύουσα της Ολλανδίας (www.iamsterdam.com) που ξεχειλίζει από ρομαντισμό, πολιτισμό και λακτίσματα. Πάρτε μία κρουαζιέρα υπό το φως των κεριών κατά μήκος των καναλιών, με τα κτίρια με τη στενή πρόσοψη που χρονολογούνται από την περίοδο της ακμής της πόλης ως εμπορικό κέντρο, αναζητείστε τα έργα των Ολλανδών ζωγράφων στο Rijksmuseum ή να συμμετέχετε σε στοιχήματα που παραμονεύουν στα σοκάκια στην Περιοχή με τα Κόκκινα Φώτα.

Ιστορία

Η ολλανδική πρωτεύουσα έχει τις ρίζες της στην κατασκευή των φραγμάτων του ποταμού Άμστελ τον 13ο αιώνα, οπότε και γεννήθηκε ο οικισμός Aemstelledamme. Η πόλη έγινε εμπορικό κέντρο, με τα πλοία τους να παραδίδουν σιτηρά και ξυλεία από την περιοχή της Βαλτικής, και στη συνέχεια να παίρνουν υφάσματα κατασκευασμένα στο Λάιντεν. Καθώς αυξανόταν το θαλάσσιο εμπόριο, κατασκευάστηκαν περισσότερα πλοία και στα μέσα του 16ου αιώνα επεκτάθηκε το λιμάνι.
Αργότερα το Βασίλειο της Ισπανίας απέκτησε την Ολλανδία το 1519, οι προσπάθειες του βασιλιά Φίλιππου του β’ για την επαναφορά του καθολικισμού ήταν έντονα αντίθετες. Το 1579,οι επτά βόρειες επαρχίες συγκρότησαν συμμαχία κατά της Ισπανίας, σηματοδοτώντας την έναρξη των Κάτω Χωρών ως χώρα. Τον 17ο αιώνα, καθώς τα Ολλανδικά πλοία έπλεαν στις θάλασσες αναζητώντας ξένες πηγές εμπορευμάτων, το Άμστερντάμ έγινε το κέντρο μίας ακμάζουσας ναυπηγικής βιομηχανίας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ολοκληρώθηκε το δίκτυο καναλιών της πόλης και χτίστηκαν αρχοντικά σπίτια της πλούσιας εμπορικής τάξης κατά μήκος της όχθης τους. Ήταν επίσης μία χρυσή εποχή για τις τέχνες, όταν δημιουργήθηκαν το The Night Watch  και άλλα δημιουργήματα που κρέμονται τώρα στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ.
Ο άγγλο-ολλανδικός πόλεμος άρχισε το 1652, όταν η Αγγλία αμφισβήτησε την Ολλανδία για την ηγεμονία της στους εμπορικούς δρόμους, το οποίο αποδυνάμωσε τη χώρα. Στα τέλη του 18ου αιώνα, εισέβαλλε η Γαλλική επανάσταση και ο Ναπολέων εγκατέστησε τον αδελφό του Λουδοβίκο στο Βασιλικό Παλάτι του Άμστερνταμ.
Μετά την ήττα του Ναπολέοντα, το Βασίλειο των Κάτω Χωρών αποκαταστάθηκε το 1815 και η χώρα σιγά-σιγά ανέκτησε την ευημερία της. η κατασκευή του μεγάλου Κεντρικού Σταθμού εξασφάλισε τη θέση του Άμστερνταμ ως κόμβο των σιδηροδρομικών μεταφορών.  
Η μαζική βιομηχανική ανάπτυξη και η Μεγάλη Ύφεση στις αρχές του 20ου αιώνα ακολουθήθηκαν από την εισβολή των Ναζί και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αντίθεση με το Ρότερνταμ και το Άρνεμ, το Άμστερνταμ βγήκε φυσικά αλώβητο από όλο αυτό, αν και υπέστη μαζική απέλαση σημαντικού του εβραϊκού πληθυσμού.
Το 1960 η πόλη έγινε η πολυπολιτισμική Μέκκα, με κλιμακούμενα ενοίκια μέσα στην ακόλουθη δεκαετία προκαλώντας κίνηση για καταλήψεις. Με την αλλαγή της χιλιετίας, το Άμστερνταμ είχε μεταμορφωθεί σε ένα παγκόσμιο επιχειρηματικό κέντρο με πολλές ξένες επιχειρήσεις να δημιουργούν παρατήματα στη πρωτεύουσα.

Γνωρίζετε ότι;
•    Υπάρχουν περίπου 881.000 ποδήλατα στο Άμστερνταμ – και περίπου 8.000 ανασύρονται από τα κανάλια του κάθε χρόνο.
•    Το Άμστερνταμ έχει περισσότερα μουσεία ανά τετραγωνικό μέτρο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.
•    Το Αεροδρόμιο Schiphol στην πραγματικότητα είναι 4μέτρα (13 πόδια) κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Περισσότερα σε αυτή τη κατηγορία: « Η χώρα της Ολλανδίας

Επιλέξτε Περιοχή